Nie zwróciłem uwagi, ale ja na 99,9% nie mam czegoś takiego u siebie (zakładam, że zauważyłbym, stąd 0,1% niepewności 8) )
Jechać na przegląd czy nie??
Zwiń
X
-
Jechać na przegląd czy nie??
Jest tak: auto mam rok, w książce serwisowej mam wbite, że na przegląd mam przyjechać po dwóch latach (czyli 15.10.2010) lub wg wskazań licznika ale auto mam na gaz więc powinienem niby przejść na QG2 i robić przeglądy co 15 tyś lub rok.
I teraz się zastanawiam czy jechać na przegląd roczny i zmieniać olej. Mam przejechane dopiero 10 tyś.
Co radzicie ??? Zależy mi na gwarancji ale wg książki serwisowej nie muszę jechać na przegląd.Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
-
-
jesli sprawa dotyczy tylko gwarancji to zadzwon i zapytaj sie czy jej nei stracisz.
a co do zasady - im czesciej wymieniasz olej tym lepiej.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zmień olej i filtr oleju
Olej wymiana co 15 000 km i nie rzadziej niz raz na rok.
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
mlac, jezeli masz auto na gaz to radze ci jechac,po 1;instalacje reguluje sie co rok,po2:najlepiej po wymianie oleju i filtra oraz filtra powietrza,po3;w ksiazce serwisowej od inst. gazowej tez masz rubryki do wpisywania przegladu co ile(a jak przeczytalam masz przejechane 10 tyś to i tak za 5tyś czeka cie wymiana filtra gazu i ponowne ustawienie) a po zatym pamietaj dobrze ustawiona inst. gazowa to mniejsze spalanie. Wybor pozostawiam tobie.
P.S. auta z gazem uzytkuje od 12 lat i nigdy nie mialam problemow
Komentarz
-
-
no właśnie opinie są podzielone.
Sam nie wiem niby regulacja gazu i wymiana oleju by się przydała ale po co komuś dawać 500zł za nic.
Gaz aktywowałem dopiero przy 3 tyś km a potem przy 4700 byłem na przeglądzie darmowym gazu po 1500 km. Więc tak naprawdę to jeździ 5 tyś na tej regulacji.
Za rok będę miał ze 20 tyś km a dla oleju Longlife powinno nie być to problemem.Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mlacZa rok będę miał ze 20 tyś km a dla oleju Longlife powinno nie być to problemem.
za gwarancję się płaci i to dużo, więc to nie jest za nic, nawet jeżeli za 500PLN nie zrobią kompletnie NIC.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Re: Jechać na przegląd czy nie??
Zamieszczone przez mlacJest tak: auto mam rok, w książce serwisowej mam wbite, że na przegląd mam przyjechać po dwóch latach (czyli 15.10.2010) lub wg wskazań licznika ale auto mam na gaz więc powinienem niby przejść na QG2 i robić przeglądy co 15 tyś lub rok.
I teraz się zastanawiam czy jechać na przegląd roczny i zmieniać olej. Mam przejechane dopiero 10 tyś.
Co radzicie ??? Zależy mi na gwarancji ale wg książki serwisowej nie muszę jechać na przegląd.
Przegląd wyznaczony na poźniej niż po roku w przypadku auta z instalacją gazową jest pomyłką urzędniczą. Mam tak w dowodzie: data przeglądu na 10'2011, a byłem kilka dni temu na rocznym.
Zaoszczędzisz na przeglądach nie jadąc na "roczny", ale dużo kłopotów w przypadku zatrzymania przez Policję lub wypadku.
Jedź!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rommansatoot, tutaj chodzi o gwarancyjny a nie o rejestracyjny.
W każdym bądź razie przestrzegam przed tym, przed czym przestrzegam, nawet jeśli się pomyliłem i napisałem nie na temat - za co przepraszam - to może chociaż uprzedzę i wyczulę tych, którzy mają gaz i ważność dowodu błędnie wyznaczoną przez urząd na 3 lata. Jestem przykładem na urzędniczą niefrasobliwość - urzędas miał świadectwo homologacji, dokumenty Landi Lorenzo, widział, że wóz jest na gaz, a mimo to wbił pierwszy przegląd w 3 rocznicę rejestracji samochodu.
Komentarz
-
Komentarz